Historiek


Kömmerling ontstond in 1897 toen Karl Kömmerling in het Duitse stadje Pirmasens een lijmenhandel startte voor de toen bloeiende schoenindustrie. Vijf jaar later begon Karl Kömmerling zelf met de productie van lijmen.

In 1913 legde Fritz Klätte een octrooi neer voor z’n uitvinding van polyvinylchloride (of PVC), een thermoplastische kunststof op basis van zout en petroleum. Deze kunststof bleek over uitstekende eigenschappen te beschikken, zoals de fenomenale levensduur, de geschiktheid voor recyclage en de talrijke voordelen op het gebied van onderhoud, isolatie en kleurvastheid.

Oorspronkelijk werden de kunststof en de eerste extrusiemachines voor de schoennijverheid ingezet. Maar Kömmerling zocht steeds nieuwe toepassingen (zoals in de bouwsector) en omstreeks 1959 werd het eerste rolluik geïntroduceerd.

In 1967 werd het eerste kunststof raamprofiel vervaardigd op basis van de inmiddels bijgestuurde PVC-formule. En sindsdien is de innovatie en productie van PVC schrijnwerk alleen maar toegenomen: profielsystemen voor ramen, deuren, veranda’s, rolluiken, klapluiken, balkons en omheiningen nemen op vandaag het grootste aandeel in van de productiecapaciteit in Pirmasens.

Inmiddels is het bedrijf actief met productie-eenheden en verkoopcentra in heel de wereld en werd het merk Kömmerling achtereenvolgens ondergebracht in de HT Troplast AG-groep en in de huidige profine GmbH-groep.

 

01 02


Quick-Finder